möllers, fedtsyrer

DHA – en essentiel omega-3-fedtsyre

Docosahexaensyre (DHA) er en langkædet omega-3-fedtsyre, der har en dokumenteret sundhedseffekt for kroppen. Den hjælper nemlig til at vedligeholde en normal hjernefunktion samt et normalt syn. I fællesskab med EPA bidrager DHA også til en normal hjertefunktion.

Docosahexaensyre (DHA) er en langkædet omega-3-fedtsyre, der har en dokumenteret sundhedseffekt for kroppen. Den hjælper nemlig til at vedligeholde en normal hjernefunktion samt et normalt syn. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA. I fællesskab med EPA bidrager DHA også til en normal hjertefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA. 

DHA kan produceres i kroppen fra den kortkædede Omega-3 fedtsyre ALA (som vi indtager gennem en variation af planteføde såsom hørfrø, chiafrø og valnødder), men den mængde, der omdannes, er lav. Ofte ligger procentsatsen på mindre end 1%. Du kan dog øge mængden af DHA i kroppen ved at spise fed fisk eller indtage et omega-3 kosttilskud. Eftersom DHA findes naturligt i fisk og alger, betragtes disse som den bedste kilde til disse langkædede Omega-3 fedtsyrer. 

DHA-kilder 

Den primære kilde til de marine Omega-3 fedtsyrer EPA og DHA er mikroalger (for eksempel planteplankton). Planteædende fisk spiser disse organismer og danner Omega-3 fedtsyrer, herunder EPA og DHA, i deres fedtvæv. 

Koncentrationen af DHA og EPA svinger mellem de forskellige fisketyper og kan skifte mellem sæsonerne. Derfor skal du være særligt opmærksom på forskellen mellem fede og magre fisk. Magre fisk omfatter torsk, rødspætte og kuller. Selvom torsk betragtes som en mager fisk, indeholder dens lever store mængder Omega-3 fedtsyrer. Eksempler på fede fisk er makrel, ansjoser, laks og sild, og de indeholder alle omtrent den samme mængde Omega-3. Mængden af Omega-3 i fileten fra fede fisk er højere end ved en mager fisk. 

Godt for hjerne og øjne 

DHA er en vigtig komponent i kroppens cellemembraner og findes i særligt høj grad i membranerne i hjernecellerne og nethinden. DHA udgør 90% af de Omega-3 fedtsyrer, der findes i hjernen, og op til 25% af hjernens totale fedtindhold. 

DHA findes primært i hjernens grå substans. Disse områder af hjernen er ansvarlige for at bearbejde information, minder og følelser, og de er også vigtige for den sociale, følelses- og adfærdsmæssige udvikling. 

En vigtig fordel ved DHA er således, at den bidrager til at opretholde en normal hjernefunktion og et normalt syn. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag af 250 mg DHA. 

Den optimale mængde Omega-3 

Fødevarestyrelsens anbefaling er, at 1% af den samlede energien fra kosten kommer fra Omega-3 fedtsyrer. Ved et gennemsnitligt indtag på fx 2200 kcal vil det svare til ca. 2 gram Omega-3, inklusive ALA og de andre Omega-3 fedtsyrer. 

Det anbefales at indtage 250 mg DHA og EPA. En skefuld (5 ml) torskeleverolie giver 1,2 gram Omega-3 fedtsyrer. Det ene gram består af EPA plus DHA, De 5 ml indeholder desuden 10 µg D-vitamin. 

Læs mere om fødevarestyrelsens anbefalinger her. 

Børn og DHA 

DHA er vigtig gennem hele barndommen, da hjernen fortsætter med at udvikle sig helt indtil voksenalderen. Et dagligt indtag af 250 mg DHA hjælper til at vedligeholde en normal hjernefunktion. 

Ikke alle børn spiser 2-3 serveringer med fed fisk om ugen, og torskeleverolie kan derfor være et godt supplement af DHA, EPA og D-vitamin. 

Du kan også prøve vores Geléfisk med cola- eller jordbær smag, som børnene elsker. 

Graviditet og DHA 

Det er særligt vigtig for både mor og barn at moderen indtager DHA under graviditet og amning. Dette skyldes, at moderens indtag af DHA (200 mg per dag) bidrager til en normal udvikling af øjne og hjerne hos fosteret og hos spædbørn, der ammes. 

For at opnå fordelene ved DHA bør en gravid eller ammende kvinde indtage 200 mg DHA dagligt, ud over det anbefalede daglige indtag af omega-3-fedtsyrer for voksne, som er 250 mg DHA og EPA.