Omega-3 - det vitale fedt
Hver eneste celle i din krop indeholder omega-3-fedtsyrer. Omega-3-fedtsyrer er en integreret del af cellemembranerne og muliggør signaltransduktion og andre mekanismer. Omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA’s gavnlige effekt er især velkendt i forhold til hjernen, hjertet og øjnene.
Omega-3 – det vitale fedt
Hvad er Omega-3?
Nogle fedtsyrer er vigtigere end andre. EPA og DHA er langkædede omega-3-fedtsyrer, der har forskellige dokumenterede gavnlige effekter på helbredet.
Dit hjerte banker for omega-3: EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA.
Omega-3 har betydning for hjernen: din altafgørende mentale computer har brug for omega-3. DHA hjælper til at opretholde en normal hjernefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA.
Omega-3 er vigtigt, også før du bliver født: Moderens kost under graviditeten påvirker barnets helbred – både inde i livmoderen og efter fødslen – i forbindelse med amning. Moderens indtag af DHA bidrager til normal udvikling af hjerne og øjne hos fosteret samt hos spædbørn, der ammes. Moderens indtag af DHA bidrager også til en normal udvikling af synet hos fostret og hos spædbørn, der ammes. De gavnlige effekter opnås ved et dagligt indtag på 200 mg DHA udover det anbefalede daglige indtag af omega-3-fedtsyrer for voksne, dvs. 250 mg DHA og EPA.
Omega-3 med havet som kilde
Omega-3-fedtsyrer findes i en række forskellige fødevarer, hvoraf den største kilde findes i havdyr. Fede fisk som makrel, sardiner, laks, ørred, ansjoser og sild er rige på langkædede fedtsyrer som EPA og DHA. Møllers Tran fremstilles af lever fra den nordøstarktiske Lofoten-torsk (skrei). Olien, som er rig på omega-3 og andre næringsstoffer, udvindes ved nænsomt at dampe leveren.
Andre omega-3-kilder
Kilder til omega-3, der ikke kommer fra havet, omfatter bl.a. valnødder, pekannødder og hasselnødder, frø som chia og hør, planteolier fra oliven, canola og sojabønner, mælkeprodukter, brød og kornsorter samt kød og æg. Koncentrationen af de to gavnende omega-3-fedtsyrer DHA og EPA er dog klart størst fra kilderne fra havlivet.
Hvor meget omega-3 har jeg brug for?
Fødevarestyrelsen anbefaler 350 g fisk om ugen, hvilket svarer til, at vi spiser fisk to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg. Hvis du spiser mindre, hvilket undersøgelser viser mange af os gør, er det en god idé at supplere med et omega-3-tilskud. Fisk indeholder dog andre vigtige næringsstoffer end omega-3.
En teske tran (5 ml) eller 3-4 kapsler giver dig et dagligt supplement af DHA og EPA samt vitaminerne A, D og E. Denne mængde kan tages af både børn og voksne.
Tran, fiskeolie, omega-3 – hvad er forskellen?
Omega-3 er navnet på en gruppe flerumættede fedtsyrer. Tran og fiskeolie er navnene på to forskellige fiskeolieprodukter. Tran er blevet ekstraheret fra torskelever mens fiskeolie fremstilles fra hele fisk. Tran – torskeleverolie – har et højt indhold af omega-3.
Möller’s kvalitetssikring
Den faste og regelmæssige kontrol af Møllers Tran, i hvert skridt af produktionen, sikrer et lavt niveau af toksiner. Destillationsprocessen hos Møllers sikrer også et lavt oxidationsniveau af olien.
Fiskeoliens friskhed vurderes på baggrund af oliens oxidationstal – også kaldet Totox. Möller’s er medlem af den globale brancheorganisation for Omega 3, GOED (Global Organisation for EPA og DHA Omega 3), som sætter strenge krav til Totox-værdien. GOED har fastlagt, at for at fiskeolien kan vurderes som frisk, skal Totox være under 26.
Totox-tal for Q1 2024:
Möllers Natural: 3,7 meq/kg
Möllers Citron: 4,2 meq/kg
Möllers Æble: 3,7 meq/kg
Möllers Trankapsler: 6,8 meq/kg
Möllers Gelefisk Cola: 6,2 meq/kg
Möllers Gelefisk Jordbær: 3,4 meq/kg